Lær mer om grønn te

Lær mer om grønn te

Back to basics

Te kommer i mange farger og varianter, og grønn te er den eldste av dem. Helt fra sin spede begynnelse i oldtidens Kina, har denne tetypen vært den mest populære, samt mest studerte téen i landet. I dag har fascinasjonen for grønn te spredt seg til andre land, særlig i Japan som per nå er den nest største produsenten og forbrukeren etter Kina. Også i Vesten, som tradisjonelt har holdt seg til sort te, ser vi en økende interesse for denne tetypen.

Akkurat som hvit, gul, sort, oolong og pu erh, er grønn te en type te (eller tefarge) som er laget av bladene og knoppene til den evigrønne busken Camellia Sinensis. Likevel, av disse er det grønn te som per definisjon er den minst oksiderte.

Tasting

Med oksidering refererer vi til den kjemiske prosessen hvor oksygenet i lufta reagerer med enzymene i tebladene. Effekten gir nemlig téen en mørkere brunfarge, samt dypere smak og aroma.

Oksideringen trer i kraft idet bladene plukkes fra tebusken – og i tilfellene for sort og oolong te, vil man at denne prosessen skal fortsette å utfolde seg. For grønn te derimot ønsker man å stanse oksideringen. Det gjør man ved å fiksere (eller varmebehandle) bladene rett etter plukking. Da ødelegger man enzymene som setter i gang oksideringen, slik at tebladene bevarer sin yndige grønnfarge, i tillegg til sine vegetale aromaer.

Slik produseres grønn te

1. Fiksering over høy temperatur
Denne intense varmebehandlingen sørger for å ødelegge enzymene som setter i gang oksideringen. Tebladene bli i tillegg mykere etter fikseringen, slik at de blir lettere å håndtere under rullingen og videre steg.

2. Rulling
Under rullingen kan tebladene bli formet til nåler, krøllet og rullet i perler, osv. Hensikten med rullingen er å bryte ned bladets cellevegger, slik at lufta slippes lettere til, og får interagert med stoffene på innsiden av bladet. Dette bidrar til å forsterke aromaene og smakene i téen.

3. Tørking
Tørkingen sikrer at téen får god holdbarhet over lengre tid. Tebladene blir tørket i flere omganger, helt til de kun inneholder 5-6 % vann.

4. Sortering
I Japan hvor det er vanlig med maskinplukking, tilføyes det et ekstra steg i produksjonen hvor de beste tebladene sorteres ut. Dette utføres av et meget presist maskineri.

Et mangfold av smaker og aromaer

Grønn te er ikke bare grønn te. Selv om de fleste går gjennom de samme produksjonsstegene, finner vi fortsatt et mangfold av former, farger og smaksnyanser innenfor denne tetypen. Ettersom ulike regioner og produsenter har sine egne produksjonsmetoder, mikroklimaer og teknikker, er de med på å påvirke både téens utseende og smak. Ofte blir fikseringsmetoden nevnt i sammenheng med smaks- og aromaprofil.

Steking, damping og baking

Steking er en av de mest brukte fikseringsmetodene i Kina. Her blir tebladene blandet og kastet i en wokpanne over åpen ild, og blir brunet på 140 til 160 ℃ grader. Akkurat som Long Jing Imperial, får téen en gulbrunaktig farge og et nydelig smaksinnslag av ristet brød, nøtter og kastanjer.

Damping er en annen metode hvor tebladene blir intenst dampet i 30 til 60 sekunder over et dampbad. Denne metoden brukes mest i Japan, som er en av grunnene til at deres grønne téer bærer preg av friske, gressaktige marinenoter.

Baking er forholdsvis en ny metode som involverer varmluft. Tebladene puttes i en oppvarmet, roterende sylinder, og blir i hovedsak bakt mens de ruller innover i maskinen. Vår Jade Mao Feng er et eksempel på en "bakt grønn te", og den har gjennom denne metoden fått friske noter av hasselnøtt.

Steking woking

Steking krever både ferdighet og møysommelighet. Les mer i FX Delmas' blogg: "A very simple tea"

Våre topp 4 grønne téer

Long Jing Imperial

En silkeaktig Long Jing med noter av nøtter og frukt.

LongJing

Økologisk Ryokucha Midori

En elegant og kraftig grønn te fra Japan med friske vegetale og florale noter.

Ryokucha Midori

Økologisk Jejudo Imperial

En sødmefull og rund grønn te høstet og produsert på den sør-koreanske øya, Jeju.

Jejudo Imperial

Økologisk Jade Mao Feng

En nydelig Mao Feng som bærer florale og mineralske preg.

Jade Mao Feng

Myter om grønn te

Grønn te har som tidligere nevnt blitt mer populær i Vesten, inkludert her i Norge. Grunnene til det er mange, men noen av dem er dessverre knyttet til mytene som har lenge spunnet rundt denne tetypen. Derfor er det vår oppgave som engasjerte téentusiaster å få bukt med disse mytene!

"Grønn te er koffeinfri": Nei. Ettersom koffein er noe som finnes naturlig i teplanten, vil grønn te også inneholde dette oppkvikkende stoffet. Det stemmer heller ikke at grønn te generelt har mindre koffein enn sort te. Mengden avhenger først og fremst av kvaliteten og hvilke blader som brukes, og ikke at téen er prosessert som grønn eller sort te.

"Grønn te er slankende": Selv om det har blitt gjort kliniske studier på mennesker i forbindelse med vektreduksjon, har vi ikke gode nok bevis på at regelmessig inntak av grønn te vil ha en betydningsfull effekt. Det samme gjelder kreftforebygging samt reduksjon av risiko for hjerte- og karsykdommer.

"Grønn te er bittert": Dette henger ofte sammen med at man trekker téen feil. Grønn te skal verken trekke i altfor varmt vann eller for lenge. Da ender man opp med et bittert og ubehagelig brygg. Derfor anbefaler vi deg å følge trekkeanvisningen på pakken når du har handlet te hos oss. Vanntemperaturen skal ligge mellom 70-80℃, og skal sjelden trekkes lengre enn 3 minutter for japanske téer, og 4 minutter for kinesiske.

En hel verden av te

Vi håper at dette innlegget har vært til hjelp, enten du klikket på dette for å få en introduksjon, eller om du har drukket grønn te lenge, og var interessert i å utvide kunnskapen. Det er selvfølgelig en hel verden av te der ute, så om du er nysgjerrig på å vite mer er det bare å ta turen innom en av våre butikker, så hjelper vi deg så godt vi kan!

Green tea kettle

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til bloggen
1 av 3